Projekt Bez hranic

Samstarfsverkefni Án landamæra

Tři zástupci spolku Čeština na Islandu naposledy navštívili kadaňskou organizaci Radka v rámci projektu Bez hranic. V týdnu od 22. do 26.2. navštívili organizaci Radka a prohlédli si její centra, mateřskou školku a jesle Radušku, nově otevřenou první třídu základní školy, která pracuje podle filozofie Začít spolu.

Na Babylonu s maminkami na mateřské dovolené prezentovala Sonja Rúdolfsdóttir Island a jeho krásy. Na 2. základní škole prezentovala Renata Emilsson Peskova Island a odpovídala na otázky žáků 7. a 9. tříd. Hulda Karen Daníelsdóttir, odbornice v otázkách výuky islandštiny jako druhého jazyka, prezentovala na VOŠ Most účinné metody výuky a úspěšné projekty užívané v islandských základních školách, zatímco Renata Emilsson Pešková seznámila posluchače z nejvyšších ročníků středních škol a pedagogy s výzkumem v oblasti výuky mateřských jazyků a dvojjazyčnosti. Společný týden vyvrcholil kulturním večerem Café Lingua o Islandu, kde se návštěvníci ze široké veřejnosti seznámili se zajímavými fakty o Islandu a ochutnali například sušenou rybu, žraločí (rybí) tuk, játrovou tlačenku, krvavý pudink a koňský salám, ale také pendrek a čokoládu.

Projekt Bez hranic přispěl ke vzájemnému poznání a převzetí dobré praxe v oblasti multikultury, pedagogické praxe, ale i obecnějšího poznávání expertů z obou zemí.