Činnost spolku ČENI ve školním roce 2019-2020

Spolek ČENI uzavřel další školní rok, který byl výjimečný kvůli uzavření škol na jaře 2020 kvůli Covid-19. Spolek na jaře zprostředkovával českým rodinám informace od Ministerstva školství a kultury Islandu, MŠMT České republiky i místních instuticí.

Dalším druhem sdílených informací byly všeobecné rady, jak si poradit s novými výzvami práce a vzdělávání z domova, a sdílení odkazů na české, islandské i další zdroje, např. informační materiál pro děti Koroňák není kamarád.
Během doby Covidu-19, kdy byly školy zavřené a děti se učily z domova, sdílely učitelky ČENI s rodiči a dětmi různé nápady a podněty ve facebookové skupině, např. One Little Project, Moje čeština, Velikonoční tvoření, Moje čeština.
Sdíleli jsme i možnosti online vzdělávání z České republiky, např. vzdělávací programy České televize, Umíme česky, knihy zdarma ke stažení, blog Anny Paap o rozvíjení češtiny, Učí Telka, Matýskova matematika. Učitelka v nejstarší skupině Nikola Koňaříková vedla projekt, určený do sbírky Příběhy našich sousedů pro organizaci Post Bellum, o paní Olze Marii Franzdóttir, ve které děti vyhledávaly informace z jejího života, zpracovávaly její život a podílely se na tvorbě dokumentárního filmu.
Děti se seznámily s životopisem Olgy Maríe Franzdóttir a následně o něm hovořily. Probíraly období komunismu, válečné období, prezidenta Václava Havla a další témata, která v životopisu zazněla. Děti si také připravily otázky pro paní Olgu, na které se jí pak ptaly při závěrečné návštěvě.

Výuka češtiny byla zakončená na poslední online vyučovací hodině vysvědčením a vyhlášením čtenářské soutěže, kde letos děti společně přečetly 5557 stran. Všechny děti dostaly ceny a odměnu. Online výuka češtiny probíhala ve dvou skupinách, mladší a starší, každou sobotu vždy hodinu na messengeru, v období 15.4.-15.6. Online výuka se konala v rámci a za podpory Móðurmál – asociace o bilingvismu.
ČENI se podílela na vytvoření narozeninového videa pro bývalou prezidentku Islandu Vigdís Finnbogadóttir. Vigdís slavila 90. let.
Knihovna ČENI fungovala i v době uzavřených škol, rodiče mohli poslat vzkaz nebo vyhledat knihy v databázi knih Gegnir a přijet si vyzvednout tašku s knihami mezi dveřmi, tak aby byla dodržena všechna hygienická opatření.
V březnu nabídla Česká škola výstavu o Janu Ámosi Komenském, kterou poskytlo Národní pedagogické muzeum a knihovna v Praze.

Děti se zapojily do mezinárodní soutěže českých škol a komunit Krajánek.

  1. babinec se konal 28.2. a hosté se seznámili s dlouhou historií pekárny Bernhöftsbakarí, založené v roce 1834, která v současné době prodává české rohlíky, chléb, věnečky a další pečivo. Masopust se konal 8.2.2020 a již tradičně přišly děti i rodiče v maskách. Výroční schůze ČENI se uskutečnila 4.3.2020. Předsedkyní je nadále Zdeňka Motlová, další členové vedení jsou Renata Emilsson Pešková a Lucie Štefaníková.
  2. babinec, Vánoční, se konal u Marcely 6.12. Mikulášská a vánoční hodina v České škole se konala 7.12. Na návštěvu přišli učitelé ze střední školy v Poděbradech. Přišli Mikuláš, anděl a čert. ČENI se účastnila společné akce
    jazykových skupin Móðurmálu „Móðurmál prezentuje vánoční zvyky“, která se konala v ZOO.
    Reykjavík 1.12.2019.

Česká historička umění Michala Frank Barnová provedla Čechy a Slováky v češtině výstavou Úngl v galerii Kjarvalsstadir, v rámci projektu Módurmálu a umělecké galerie Reykjavíku Listin talar tungum (24.11.2019).

Na podzim 2019 přijely stážistky Karolína a Štepánka z VOŠ Most, které pomáhaly s výukou češtiny v České škole na Islandu a dalšími projekty.
Všechny učitelky České školy se účastnily dvoudenní konference Módurmálu o výuce vícejazyčných dětí 22 a 23.11.2019.

Čeští rodiče a děti se opět vydali na společný hrací víkend v Húsid na jihu Islandu (10.11.2020).
2.11.2019 se konala halloweenská hodina v České škole.
Výstava ke 300. výročí narození Marie Terezie „Hurááá do školy s Marií Terezií” a následně strašidelná hodina. Vše proběhlo ve škole Hólabrekkuskóli dne 2.listopadu.
Do české knihovny průběžně přibývají knihy hlavně pro nejmladší čtenáře.
Děkujeme všem dárcům.
Dne 1.11.2020 se konal seminář na téma Islandské školství a Čeština na Islandu (cíle vzdělávání, islandsky národní vzdělávací program, inkluzivní práce, CENI a Móðurmál – asociace o bilingvismu) pro partnery z VOŠ Most a slovenský tým dokumentaristů. Jinak se s našimi hosty z Mostu můžete také videt na dnešním babinci – viz události v naší fb skupině. Ve stejný den večer se uskutečnil 40. babinec s účastí pedagogů z VOŠ Most. Monika Brzková představila účastníkům svou hru Mythical Iceland.
Zástupci ČENI a SKÍS (Slovenčina na Islandě) dostali pozvání na oslavu Dne vzniku samostatného československého státu s českým a slovenským ambasadorem v kulturním sále Hannesarholt v Reykjavíku. Hudební vystoupení harfenistky Barbory Plaché slavilo veliký úspěch
(30.10.2020).
Díky finančnímu daru ministerstva zahraničních věcí a velvyslanectví ČR v Norsku nakoupila Česká škola učebnice na příští školní rok (27.10.2020).
Český spolek se zapojuje do kampaně o distanční volbách do parlamentu ČR. České rodiny navštívily ZOO v Reykjavíku v rámci projektu Modurmálu o 17 udržitelných cílech Spojených národů, kterého se Česká škola účastní. Pekárna Bernhöftsbakarí poskytla české pečivo, ZOO vytiskla štítky s českými a islandskými názvy zvířat v ZOO (19.10.2019).

21.9.2019 byl 39. babinec, kde se Češi a Slováci při grilování setkali se skupinou českých dokumentaristů a cestovatelů. Učitelka češtiny Nikola Koňaříková se zúčastnila kurzu metodiky pro učitele češtiny v zahraničí v rámci programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí.
14.9.2020 se konalo v městské knihovně Reykjavíku hudební vystoupení ZUŠ Postoloprty pod vedením hudebního skladatele Daniela Dobiáše.

5.8.2020 se konala XI. mezinárodní konference českých škol v zahraničí, pořádaná Českými školami bez hranic. Z České školy na Islandu se účastnily Zdeňka Motlová a Renata Emilsson Pešková.

Výuka češtiny v České škole na Islandu začala 7.9.20.