Zpráva o průběhu projektu 2020

Žádosti krajanského spolku ČENI o poskytnutí peněžního daru do zahraničí na rok 2020 (dále jen žádost) bylo vyhověno a spolek obdržel peněžní dar 100.000 Kč na výuku češtiny a spojené aktivity pro bilingvní děti na Islandu. Částka byla v kalendářním roce 2020 využita v souladu
s pravidly o poskytování peněžních darů MZV ČR a v souladu s popisem projektů v žádosti.
Účelem spolku ČENI je být platformou jedinců a rodin spojených s ČR, podporovat, vzdělávat, poskytovat poradenství a informace o možnostech bilingvních dětí osvojit si a udržet znalost češtiny. Posílit pozici česky mluvících dětí ve společnosti a školním systému. Pracovat v souladu s islandským, resp. českým školním systémem, i mimo je. Posílit české rodiče na Islandu. Být viditelní na veřejnosti a upozorňovat instituce a další na problematiku dvojjazyčných dětí, a zamířit pozornost na práva dvojjazyčných dětí učit se oba své mateřské jazyky a získat za svou znalost uznání ve školním systému. Vyučovat češtinu děti ve věku 1-18 let, jež mají jednoho nebo oba rodiče českého původu a bydlí na Islandu. Spolek ČENI zajistil v roce 2020 výuku češtiny pro dvě věkové skupiny 0-5 roky, 6-12 let. Po vypuknutí pandemie Covid-19 se výuka přesunula z prostor základní školy na elektronickou platformu a pokračovala dál. Dětských účastníků, kteří pravidelně docházeli na hodiny češtiny, bylo deset, v mladší skupině čtyři (učitelky Lenka Bernátková a Lucie Štefaníková), ve starší skupině šest (učitelka Zdeňka Motlová). Renata Emilsson Pešková, pokladník spolku ČENI, zaskakovala v hodinách v případě nemocí, obstarávala českou knihovnu, účetnictví a spolu s předsedkyní spolku Zdeňkou Motlovou pořádání akcí spolku. Starší děti se učily podle učebnic a cvičebnic prvouky pro 2., 3. a 4. třídu (Prvouka 1. a 2. třída, gramatika 1., 2. a 3. třída), mladší děti získávaly základní jazykové, kulturní a sociální dovednosti. Starší skupina je věkově různorodá a děti mají velmi odlišné dovednosti v českém jazyce a přípravy pro hodiny jsou proto individuální podle potřeb dětí. Všechny děti v hodinách hrály hry, zpívaly a účastnily se projektů. Rodiče dětí vyjadřují velkou spokojenost s organizací hodin i s dosaženými pokroky v použití českého jazyka dětmi. Když se výuka přesunula online, čas se staršími dětmi se zkrátil na 60 minut a většina nejmladších dětí postupně omezila docházku.
Spolek ČENI je jednou z více než 20 jazykových skupin asociace Mateřský jazyk (Móðurmál), která zastřešuje výuku mateřských jazyků v Reykjavíku a okolí. Asociace Mateřský jazyk zajišťuje svým skupinám vyučovací prostory v mateřských a základních školách. Rovněž pořádá pro své skupiny kulturní akce, kurzy pro učitele mateřských jazyků, společné projekty pro všechny jazykové skupiny a spolupracuje s dalšími institucemi, jako např. Skóla- og frístundasvið Reykjavíkurborgar (školský odbor města Reykjavíku), SAMFOK (Spolek rodičů dětí v základních školách v Reykjavíku), IHLA (the International and Heritage Language Association in Northern Alberta), Městskou knihovnou Reykjavíku. Prezentace o činnosti Móðurmálu je zde.
Kvůli pandemii Covidu byl kalendářní rok 2020 výjimečný. Spolek zprostředkovával českým rodinám informace od Ministerstva školství a kultury Islandu, MŠMT České republiky i místních institucí. Dalším druhem sdílených informací byly všeobecné rady, jak si poradit s novými výzvami práce a vzdělávání z domova, a sdílení odkazů na české, islandské i další zdroje, např. informační materiál pro děti Koroňák není kamarád. Během doby Covidu-19, kdy byly školy zavřené a děti se učily z domova, sdílely učitelky ČENI s rodiči a dětmi různé nápady a podněty ve facebookové skupině, např. One Little Project, Moje čeština, Velikonoční tvoření, Moje čeština. Sdíleli jsme i možnosti online vzdělávání z České republiky, např. vzdělávací programy České televize, Umíme česky, knihy zdarma ke stažení, blog Anny Paap o rozvíjení češtiny, Učí Telka, Matýskova matematika. Knihy České knihovny na Islandu jsou všechny zapsané v národním knihovnickém systému Gegnir, celkem 1144, které jsou k dispozici školním knihovnám a jednotlivcům z celého Islandu. Česká knihovna je zaměřená na krásnou literaturu pro nejmladší čtenáře, děti a mládež, ale obsahuje i učebnice a klasickou literaturu pro dospělé. Knihovna ČENI fungovala i v době uzavřených škol, rodiče mohli poslat vzkaz nebo vyhledat knihy v databázi knih Gegnir a přijet si vyzvednout tašku s knihami mezi dveřmi, tak aby byla dodržena všechna hygienická
opatření. Velmi zajímavým projekt pod vedením Nikoly Koňaříkové „Příběhy našich sousedů“ ve spolupráci s Post Bellum začal na podzim 2019 a skončil na jaře 2020. Děti vyhledávaly informace z jejího života, zpracovávaly její život a podílely se na tvorbě dokumentárního filmu.
Děti se seznámily s životopisem Olgy Maríe Franzdóttir a následně o něm hovořily. Probíraly období komunismu, válečné období, prezidenta Vaclava Havla a další témata, která v životopisu zazněla. Děti si také připravily otázky pro paní Olgu, na které se jí pak ptaly při závěrečné návštěvě.
Další zajímavý projekt Srdce našim krajánkům ve spolupráci s Martinem a Lucií Kajzarovými, který byl dokončen v zimě 2020, obsahoval výměnu dopisů mezi dětmi v Čechách a na Islandu a zpracování krásné originální písničky, kterou připravily české děti pro kamarády na Islandu.
Obrázky a pohlednice si děti z Islandu vyměňovaly s českými dětmi z MŠ a ZŠ Boharyně v minulém školním roce 2019/2020 a tento projekt dokončily na podzim 2020.
Česká škola na Islandu spolupracuje s Českými školami bez hranic a pravidelně informuje o své činnosti v podzimním Newsletteru ČŠBH a v letním vydání.
Renata Emilsson Pešková se účastnila mezinárodní vzdělávací konference Móðurmálu pro učitele mateřských jazyků a několika seminářů XII. Mezinárodní konference českých škol v zahraničí, organizované ČŠBH, které se obě konaly na online platformách.
ČENI se podílela na vytvoření narozeninového videa pro bývalou prezidentku Islandu Vigdís Finnbogadóttir. Vigdís slavila 90. let.

Zde je přehled činnosti spolku ČENI kromě vyučování češtiny pro dvojjazyčné děti:
2020(kronika)
17.12. Píseň Srdce našim krajánkům zveřejněná v uzavřené facebookové skupině.
12.12. Poslední online hodina ve kalendářním roce 2020
5.12. Spolek ČENI nabídl krajanům večerní návštěvu Mikuláše a čerta.
31.11. Společná online halloweenská hodina
20.-21.11. Vzdělávací konference pro učitele mateřských jazyků, účast učitelů ČENI
22.11. ČENI nabízí českým dětem online asistenci s domácími úkoly. 30.9. Česká knihovna se přestěhovala spolu s dalšími knihovnami Módurmálu do prostor italského konzulátu, kde jsou pevné otvírací hodiny pro veřejnost.
20.9. Prohlídka výstavy What it Seems v galerii Kjarvalsstadir v češtině, zdarma pro všechny zúčastněné
13.9. První podzimní hodina, která se kvůli nejisté covidové situaci konala na hřišti u školy Hólabrekkuskóli
4.9. První z pravidelných měsíčních online schůzí učitelek ČENI
30.5. Poslední vyučovací hodina před letními prázdninami a vyhlášení čtenářské soutěže. Celkem děti přečetly za školní rok 2019/2020 5557 stran.
7.4. Hodina s výstavou o J. A. Komenském, kterou poskytlo Národní pedagogické muzeum a knihovna v Praze
4.3. Výroční schůze ČENI. Předsedkyní je nadále Zdeňka Motlová, další členové vedení jsou Renata Emilsson Pešková a Lucie Štefaníková.
28.2. Setkání s krajany, historické okénko o nejstarší pekárně na Islandu Bernhöftsbakarí, založené v roce 1834, která se specializuje na výrobu českých rohlíků a českých zákusků
22.2. Promítání životopisu Olgy Marie Franzdóttir, diskuse o období komunismu, válce, prezidentu V. Havlovi
8.2. Kostýmová hodina – Masopust
26.1. 4. česko-slovenský ples
11.1. 1. vyučovací hodina v roce 2020

Na Islandu probíhá nadále pozitivní vývoj v oblasti výuky mateřských jazyků, diskuse o důležitosti výuky mateřských jazyků je živá na akademické půdě, v oblasti neziskového sektoru i na úrovni veřejné správy. Členka vedení spolku ČENI Renata E. Pešková byla od roku 2013 do
května 2019 rovněž předsedkyní asociace Mateřský jazyk (Módurmál) a od roku 2019 členkou vedení, a reprezentovala obě instituce jak přednáškami na univerzitě, na konferencích, schůzích a kurzech. Rovněž publikuje články v médiích a pracuje jako doktorandka Univerzity Islandu na projektu zabývajícím se dvojjazyčností a výukou mateřských jazyků. Na podzim 2020 byla publikována příručka Guidelines for the Support of Mother Tongues and Active Plurilingualism in Schools and Afterschool Programs, vydaná Ministerstvem vzdělávání a kultury Islandu, o podpoře jazyků a vícejazyčných dětí. Renata Emilsson Pešková vedla tým autorů. Nadále pokračuje spolupráce s Vyšší odbornou školou v Mostu, bohužel stáže studentů a vzájemné návštěvy pedagogů se musely odložit kvůli pandemii.
ČENI nadále spolupracuje s velvyslanectvím ČR v Oslo, slovenským spolkem SKÍS (Slóvakíska fyrir börn á Íslandi/Slovenčina pre deti na Islande) a Českými školami bez hranic, a sdružuje české rodiny žijící na Islandu díky výuce češtiny, kulturním a společenským akcím, velké
knihovně a internetovým platformám na Facebooku a domovské stránce.
Doufáme, že MZV ČR je spokojené s naším využitím grantu a že nám bude nakloněné i v budoucnosti. Případné připomínky či dotazy prosím zašlete předsedkyni ČENI Zdeňce Motlové, tekkneska@modurmal.com / z.motlova@seznam.cz .
Na jaře 2021 začne výuka opět v prostorách základní školy Hólabrekkuskóli, ale online výuka je stále varianta, pokud by se situace opět zhoršila a úřady nařídily další zavírání škol kvůli pandemii.