Projekt: Móðurmál zkoumá přírodní zdroje a jazyky

Project: Móðurmál researches environment and languages

Móðurmál vytvořil nový projekt pro školní rok 2016/2017, jehož základem je seznámit děti s pojmy a koncepty ochrany životního prostředí. Termínů je dvacet a budou dětem představovány během celého školního roku. Projektu se celkem účastní osm skupin, a to:  česká skupina, filipínská, japonská, lotyšská, litevská, portugalská, ruská, a španělská. Cílem je tedy zvyšování povědomí o životním prostředí v globálním a místním kontextu a v souvislosti s naším chováním. Do projektu je zahrnuto také důležité spojení s rodnou zemí rodičů, mateřským jazykem a zároveň jeho využití v pojmenování nabytých znalostí. Všechny skupiny přeloží termíny do svých jazyků a vznikne mnohojazyčný ekologický slovníček, který bude přístupný na webových stránkách Móðurmálu.

Projekty všech skupin Móðurmálu, které se ke společnému tématu připojí, budou prezentovány široké veřejnosti na festivalu národů v Akranes, na konferenci Móðurmálu „Beautiful Languages“, Festivalu dětské kultury, Multikulturním festivalu atd.

Protože se Česká škola na Islandu také do tohoto projektu zapojila, probíhají v rámci výuky různé motivační aktivity (výroba popelnic na třídění odpadu apod.).

Pro představu přikládáme klíčové termíny, které budou rozebírány: alternativní energie, biologicky rozložitelný, biodiverzita, uhlíková stopa, konzervace/zachování, deforestace/odlesnění, ekologie, ohrožené druhy, životní prostředí, místní potravinový systém, globální oteplování, skleníkový efekt, příroda, ozónová díra, znečištění, zachování, obnovitelný, zdroje, udržitelný, nakládání s odpady.

Projekt je financován Radou pro lidská práva města Reykjavík.

Martina Lejčková a Jitka Nehybová