Festival národů Akranes

Festival of Nations in Akranes

30. 10. 2016 jsme se zúčastnili Festivalu národů v Akranes. Do Akranes jsme vyrazili již předem zařízeným autobusem. Počasí nám moc nepřálo, ale i tak byla možnost po cestě vidět spoustu zajímavých věcí z okna. Do Akranes jsme dorazili s hodinovým předstihem, a tak jsme začali chystat náš český stůl. Měli jsme připravené pro návštěvníky pečení bramboráčků, což je česká specialita. Návštěvníci si ale museli bramboráček zasloužit složením české vlajky, nebo vítězstvím v pexesu. Nově přicházející návštěvníky bramboráčky tak nadchli a zachutnali, že jsme nestíhali dopékat, a na talíři bylo stále prázdno. To ovšem návštěvníkům nijak nevadilo, na čerstvě upečený bramborák si rádi počkali. My jsme jim zatím krátili čekání hrou v pexesu, nebo konverzací o České republice, či země, ze které pocházeli oni.

Festivalu se zúčastnilo nejméně 20 národností, a že byly velmi pestré. Od České republiky po Nigerii či Srí Lanku. Každá země představovala svou kulturu, ať už pomocí výrobků, nebo svých speciálních pokrmů. Ochutnaly jsme spoustu speciálních potravin, každý měl možnost vyzkoušet masné výrobky, sladké i slané pečivo.

Byl zde připravený pestrý program, hraní na různé nástroje, zpěvy z různých národů. Na festival se přijel podívat a vystoupit místní oblíbený zpěvák Pall Óskar. Už jenom jeho přítomnost rozradostnila všechny zúčastněné festivalu, ale když vystoupil, svým zpěvem roztancoval celou halu, od nejmenších až po dospělé.

I když akce byla o jeden den odložena kvůli nepříznivému počasí, přišla spousta lidí, jak návštěvníků, tak představitelů různých zemí. Akce naplnila všechna očekávání, a dozajista se všichni těší znovu na příští rok.

Martina Lejčková a Jitka Nehybová