Projekt Bez hranic – návštěva z kadaňské Radky

Celý týden, od 25. 9. do 2. 10., strávily v Reykjavíku a jeho okolí tři zástupkyně kadaňské organizace RADKA, která s ČENI spolupracuje od loňského roku na projektu Bez hranic. Program je mimo jiné zavedl do škol a školek, aby se seznámily se zdejšími metodami výuky, multikulturním přístupem a akcemi.

V sobotu navštívily ZŚ Fellaskóli, aby nahlédly do jazykových hodin pro bilingvní děti zapsaných ve spolcích spadajících pod asociaci Móðurmál, a podívaly se také na Café Lingua pořádané v Městské knihovně v Gerðubergu při příležitosti Evropského dne jazyků.

V pondělí strávily dopoledne v Kópavogu. Navštívily MŠ Efstihjalli a ZŠ Álfhólsskóli, aby se seznámily s tím, jak fungují vzdělávací zařízení, v nichž velkou část žáků tvoří děti z rodin imigrantů, s rozvíjející se znalostí islandštiny. Odpoledne pak proběhla schůzka s organizací AUS a diskuse nad možností vzájemné výměny dobrovolníků.

Úterní dopoledne patřilo návštěvě Háteigsskóli, kde se podívaly na program Létající koberec, v rámci něhož děti musí představit sebe a své osobní kulturu velkému počtu cizích i cizojazyčných lidí, což posiluje jejich komunikační a psychologické dovednosti.

Ve středu pak nahlédly do fungování odpoledních družin na Islandu a sportovních kroužků.

Mateřské, vzdělávací, sociální a dobrovolnické centrum RADKA již na základě inpirace z předchozích návštěv zavedla v Česku jak Café Lingua, tak Létající koberec. Jaké nové prvky etabluje v Podkrušnohoří tentokrát?