Jaro plné akcí a příležitostí

Vorið stútfullt af viðburðum og tækifærum

Český spolek ČENI a Česká škola na Islandu měly tradičně nabitý program celé jaro až do konce školního roku. Členové spolku měli příležitost se v dubnu sejít na jubilejním 30. setkání krajanů, čili babinci, v galerii Kjarvalsstaðir, a zahrát si společně v krásném kulturním prostředí společenské hry.

Začátkem května uspořádaly český a slovenský spolek Cestu za pokladem pro rodiny s dětmi v údolí Elliðaárdalur. Děti ve skupinkách plnily úkoly a přitom procvičovaly češtinu a slovenštinu. O několik dní později pozval český spolek všechny Čechy a Slováky na divadelní představení herečky Michaely Váňové Přes hranice v Městské knihovně v Reykjavíku. Představení mělo téma domova a oslovilo hudbou i hereckým projevem jak děti tak dospělé. V polovině dubna měli pak Češi a Slováci možnost bezplatné prohlídky galerie Kjarvalsstaðir s českým průvodcem v rámci projektu asociace Móðurmál a galerie Reykjavíku Listin talar tungum, a tato akce měla velký úspěch i výbornou návštěvnost.

Na konci května dostaly děti v České škole vysvědčení, byla vyhlášená čtenářská soutěž, odučily se poslední hodiny a děti se rozešly na prázdniny. V červnu věnovala Krajská knihovna v Liberci České knihovně na Islandu velkou bednu krásných nových knih pro mladé čtenáře a přátelé spolku je bezplatně dopravili na Island.

I přes nevlídné počasí se Češi a Slováci sešli u tradičního grilování v Heiðmörku a těší se na příznivější podmínky opět na podzim. Zástupci ČENI a SKÍS se v Reykjavíku sešli s velvyslancem ČR v Oslo panem Jaroslavem Knotem a velvyslankyní SR paní Denisou Frelichovou. Oba spolku jsou vděčné za dobrou podporu obou ambasád a těší se na další spolupráci.

ČENI a Česká škola děkují všem studentům, rodičům, příznivcům a dobrovolníkům za skvělou spolupráci ve školním roce 2017-2018 a těší se na další, již osmý školní rok své činnosti.