Předjaří a jaro

Vorfréttir

Po mikulášské nadílce, vánočním babinci, vánoční besídce a divadelním představení dětí přišly zasloužené vánoční prázdniny. Hned v lednu začala Česká škola na Islandu a spolek ČENI pracovat na plné obrátky, v Kulturním centru Gerdubergu se uskutečnila výstava českého ilustrátora Petra Kopla, který mimo jiné zdobí svými obrázky řadu Kouzelný atlas historičky Veroniky Válkové, která nás poctila svou návštěvou a besedou s dětmi v létě 2017.

Na konci ledna se uskutečnil česko-slovenský ples ve spolupráci ČENI a SKÍS (Slovenčina pre deti na Islande) a sešel se historicky rekordní počet Čechů a Slováků na Islandu.  Připravená byla pěkná taneční hudba a bohatá tombola a krajané se dobře bavili. Pozdrav jim poslali i české a slovenské velvyslanectví z Osla.

Po výroční schůzi, na které byla do funkce předsedkyně spolku jednohlasně zvolená Zdeňka Motlová, spoluzakladatelka spolku a učitelka češtiny jako mateřského jazyka, duše všech projektů, se konal tradiční maškarní ples, čili spojená hodina všech třech skupin.

ČENI se s Modurmalem zúčastnila a oslavila Mezinárodní den mateřských jazyků, při kterém se zpívalo v Gerdubergu, hrály hry a tvořilo se. Stejný večer usínaly děti společně s českými pohádkami při také už tradičním čtení českých knížek na dobrou noc.

Děti ze všech věkových skupin se podílely na výtvarném projektu na téma “voda”, který byl odeslán do soutěže  v rámci Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice. Děti si při tvorbě mapy Islandu povídaly o řekách, ledovcích, mořích, jezerech, lagunách, vodních elektrárnách a dalších úkazech spojených s vodou na Islandu.

Zase už tradičně se všechny třídy České školy sešly při tvořivé velikonoční hodině, kde se zdobila vajíčka, vyráběli zajíčci, vymýšlelo, zdobilo a povídalo.

Na začátku dubna měli členové spolku ČENI možnost se sejít na jubilejním třicátém babinci v galerii Kjarvalsstadir a zahrát si společně stolní hry.