Stáž v Mostu

Kynningarferð til Most í Tékklandi

Spolek Čeština na Islandu (ČENI) dlouhodobě spolupracuje s Vyšší odbornou školou v Mostu v rámci projektu Erasmus+. Na podzim 2016 a 2017 přiletěly na Island na měsíc dvě studentky vzdělávacího programu Předškolní a mimoškolní pedagogika na stáž do České školy, aby se dozvěděly o zvláštnostech výuky češtiny jako mateřského jazyka v zahraničí. Stejná stáž proběhne ještě na jaře 2019. Na podzim 2017 přiletěla na Island také skupina pedagožek VOŠ Most, pro které ČENI připravila bohatý program se stážemi, přednáškami a prohlídkami škol a dalších zařízení. Plánovaná je ještě jedna návštěva členů pedagogického sboru VOŠ Most, tentokrát z uměleckých oborů.

Ve dnech 26. a 27.4. navštívily dvě učitelky češtiny a zároveň spoluzakladatelky ČENI Most, aby studentům pedagogické školy pověděly o činnosti spolku ČENI a asociace Módurmál a o bilingvismu. Program návštěvy byl pestrý, po setkání s vedením školy a přednášce se Zdeňka Motlová a Renata Emilsson Peskova zúčastnily výuky předmětu Předškolní pedagogika a pedagogika volného času. Během pondělí a úterý absolvovaly zástupkyně ČENI exkurzi v Kojeneckém ústavu, MŠ Hutnická a Centru sociálních služeb v Obrnicích.

Kromě naučných návštěv a velice příjemné komunikace s pedagogy VOŠ Most proběhlo i další plánování spolupráce a výměn a neformální diskuse o vzdělávání v České republice a na Islandu. Obě partnerské organizace jsou s návštěvou velmi spokojené a těší se na další podnětné kontakty.