Podzimní události

Haustfréttir

Letošní podzim je opravdu plný událostí. Jejich přehled je možné shlédnout v kronice spolku.

Po návštěvě pedagožek z Mostu přijely dvě studentky Markéta a Štěpánka, aby se seznámily s pedagogikou výuky mateřských jazyků a zúčastnily se výuky češtiny v České škole a dalších projektů. Za měsíc se vystřídají ve všech třech sobotních skupinách, připraví s dětmi divadlo na vánoční besídku a budou se dětem věnovat i individuálně.

Na podzim proběhla soutěž o nejhezčí zimní obrázek, který se stal součástí vánoční kolekce přání Móðurmálu. Výherce soutěže Johánek dostal diplom, pěknou knížku a balíček s přáníčky.

Velmi zajímavý projekt je výměna pohlednic ve spolupráci s časopisem Krajánek. Česky mluvící děti z různých koutů světa si vyměňují pohlednice a dozvídají se o životě dvojjazyčných dětí mimo Českou republiku. Děti ze všech třech skupin namalovaly obrázek, napsaly adresy a texty na pohlednice a odeslaly je, a dostávaly průběžně pohledy z různých zemí, například Velké Británie a Německa.

Skupina dětí a rodičů (kuchařů, instruktorů, řidičů, organizátorů) se zůčastnila již podruhé podzimního mini-tábora, tentokrát s historickou tématikou. Všichni si užili ryze české prostředí s pohádkami, hrami a výletem k vodopádu.

Další už tradiční akce byly Halloween a dvacátý osmý babinec.

A protože tohle všechno je obdivuhodné úsilí dobrovolníků a rodičů, zaslouží si i pozornost médií. O České škole a spolku ČENI vyjdou současně tři články, v informačních listech International and Heritage Languages Association v Edmontonu (Vol. 15, Iss. 20), v českém listopadovém Koktejlu – speciálu o Islandu, a v mezinárodním časopise pro české rodiny Krajánek.